1978 ProtokolŸ ile Değişik, 1973 Tarihli Denizlerin Gemiler Tarafőndan

 Kirletilmesinin …nlenmesine Ait Uluslararaső Sšzleşme (MARPOL 73/78)

 

Kabul: 2 Kasőm 1973            YŸrŸrlŸk: 2 Ekim 1983

 

 

Petrol ŸrŸnlerinin sanayide geniş šlŸde kullanőlmaya başlamasőndan sonra, 1890-1900 yőllarő civarőnda, dŸnya denizlerinde ilk petrol tankerleri boy gšstermeye başlamőştőr. …nceleri 300-500 ton gibi ok sőnőrlő kapasitelere sahip olan tankerlerin boyutlarő 1915Őlerde 15.000 tonlara, 1960Őlő yőllarda 200.000 tonlara őkmőştőr. 1920Őli yőllarda denizlerde gemi kaynaklő kirlilik izleri gšrŸlmeye başlanmőş, artan kazalar ve kaygőlarla 1954 yőlőnda petrol kirliliğinin azaltőlmaső hususlarőnő dŸzenleyen OILPOL Sšzleşmesi yapőlmőştőr. Ancak kazalar ve kirlilik olaylarő artmaya devam etmiş, sonu olarak da MARPOL Sšzleşmesi geliştirilmiştir.

1978 ProtokolŸ ile Değişik, 1973 Tarihli Denizlerin Gemiler Tarafőndan Kirletilmesinin …nlenmesine ait Uluslararaső Sšzleşme, (MARPOL 73/78) işletme veya kaza sebepleri ile gemilerden kaynaklanan deniz kirliliğinin šnlenmesi konularőnő dŸzenleyen temel uluslararaső sšzleşmedir. MARPOL 73/78 sšzleşmesi sadece petrol kirliliğini değil, aynő zamanda dškme ve paketli kimyasal/zehirli maddeler, kirli su, (foseptik sularő) ve šp ve hava kirliliği hususlarőnő da dŸzenlemektedir.

MARPOL 73/78 Sšzleşmesi, 2 Kasőm 1973 tarihinde Uluslararaső Denizcilik …rgŸtŸnde (IMO) kabul edilmiştir. Sšzleşme, yeterli imzacő devlet sayősőna ulaşamadőğő iin yŸrŸrlŸğe girememiştir. 1976-1977 yőllarőnda oluşan bŸyŸk tanker kazalarő ve deniz kirlilikleri sonucunda 1978 ProtokolŸ kabul edilmiş ve ana sšzleşmeyi iine almőştőr. Bileşik Sšzleşme 2 Ekim 1983 tarihinde yŸrŸrlŸğe girmiştir.

1978 ProtokolŸ hŸkŸmleri ile getirilen bir değişiklik ile MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin I ve II Eklerine katőlőm zorunlu, III. IV. Ve V. Eklerine katőlőm ise ihtiyari (isteğe bağlő) yapőlmőştőr. Bu dŸzenleme, MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin yŸrŸrlŸğe girişini kolaylaştőrmőştőr.

1997 yőlőnda, gemilerden kaynaklanan hava kirliliği konularőnő dŸzenleyen yeni bir protokol yapőlmőş, bu protokol Sšzleşmeye Ek VIŐyő eklemiştir. 1997 ProtokolŸ dŸnyada 19 Mayős 2005 tarihinde yŸrŸrlŸğe girmiştir.

Zőmni (tacit) kabul yšntemi ile Sšzleşme hŸkŸmleri, birok kereler değiştirilmiştir. Zőmni kabul yšntemi ile değişiklikler, belli bir sayőda taraf devlet itiraz etmediği takdirde belirlenmiş bir tarihte uluslararaső alanda yŸrŸrlŸğe girebilmektedir. Yani zőmni kabul, değişikliğe itiraz edilmemesi halinde yŸrŸrlŸğe girişi sağlayan kolaylaştőrőcő bir usuldŸr. Sšzleşmenin gŸnŸmŸzde yŸrŸrlŸkte olan şekline Ňdeğiştirildiği şekli ile MARPOL 73/78 SšzleşmesiÓ denmektedir.

MARPOL73/78 Sšzleşmesinin zorunlu eklerine 2013 yőlő itibarő ile dŸnya denizcilik filosunun yaklaşők % 98Őini temsil eden 138 †lke taraftőr.

Teknik hŸkŸmler

MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin baş kősmőnda genel hŸkŸmler, sorumluklar, değişikliklerin yapőlmaső yšntemleri gibi hususlarő ieren bir sšzleşme kősmő bulunur. Sšzleşmenin bir paraső olan Protokol 1, zararlő maddeleri ieren olaylarőn rapor edilmesi hususlarőnő, Protokol II ise Ÿlkeler arasőndaki anlaşmazlőklarda başvurulacak hakemlik mŸessesesini dŸzenler. Sšzleşmenin teknik hŸkŸmlerini ieren 5 eki olup, bunlara 1997 ProtokolŸ ile 6. Ek eklenmiştir. Her bir Bayrak Devleti, kendi bayrağő altőndaki gemilerin Sšzleşme hŸkŸmlerine uymasőnő sağlamakla sorumludur. Bu sorumluğun yerine getirildiğinin gšstergesi olarak gemilere şekli ve şartlarő Sšzleşmede belirtilen sertifikalar verilir. Yani gemilerdeki sertifikalar, kurallara uyumun gšstergesidir. Ayrőca Sšzleşme ierisindeki ŇkontrolÓ hŸkŸmleri, gemilerin gittikleri limanlarda ŇLiman DevletiÓ otoritesi tarafőndan denetlenmesine izin vermektedir. (Liman Devleti KontrolŸ) Bšylece, eğer gemi veya tehizatő Sšzleşme hŸkŸmlerine uyumlu değilse ve deniz evresine bir risk oluşturuyorsa, liman devleti, eksiklerin ciddiyetine gšre geminin denize aőlmasőna engel olabilmekte ve dŸzeltici tedbirler uygulayabilmektedir.

Ek I – Petrol Kirliliğinin …nlenmesi Kurallarő

2 Ekim 1983 tarihinde yŸrŸrlŸğe girmiştir. Hem kaza hem de işletme sebeplerinden kaynaklanan petrol kirliliğinin šnlenmesi iin kurallarő ierir. Gemilerin kurallara uyumunun bir gšstergesi olarak ŇUluslararaső Petrol Kirliliği …nleme BelgesiÓ (IOPP) verilme şartlarőnő dŸzenler. Petrol tankerleri iin šzel ve ağőrlaştőrőlmőş kurallar bulunur. ‚ift cidar zorunluluğu, ham petrol yőkama sistemi, ayrőlmőş balast tanklarő, atől gaz sistemi bu gereklerden bazőlarődőr. Petrol kirliliğinin šnlenmesi iin šzel deniz alanlarő tanőmlanőr. …zel deniz alanlarőnda denize petrol ieren atők su veya sintine suyu basőlmaső ok sőkő kurallara bağlanmőştőr.

Ek II - Dškme Halde Taşőnan Zehirli Sővő Maddelerden Kaynaklanan Kirliliğinin …nlenmesi Kurallarő

2 Ekim 1983 tarihinde yŸrŸrlŸğe girmiştir. Dškme halde taşőnan zehirli, kimyasal sővő maddelerin kaza veya işletme nedenleri ile deniz ortamőna karőşmasőnőn šnlenmesi iin geliştirilmiş kurallarő ierir. Tehlikeli sővő maddeler oluşturduklarő tehlikenin derecesine gšre 4 kategoride dŸzenlenmiştir. Tehlikeli sővő dškme kimyasallarla ilgili temel dŸzenleme, bu maddelerin her tŸrlŸ artőklarőnőn limanlardaki atők alőm tesislerine verilmesidir. Baző istisnalar da verilebilir ancak her halŸkarda en yakőn karadan 12 milŐden daha yakőn mesafede hi bir atők denize basőlamaz. Sšzleşme ekinde yŸzlerce tehlikeli kimyasal madde değerlendirilmiş ve tehlikeleri belirlenmiştir. Yeni sővő kimyasal maddeler yapőldőka bunlarla ilgili taşőma kurallarő da IMO tarafőndan oluşturulmaktadőr.

Ek III - Denizde Paketli Halde Taşőnan Zararlő Maddelerden Kaynaklanan Kirliliğin …nlenmesi Kurallarő

Paketlenmiş zararlő maddelerin (deniz evresine zararlő, deniz kirleticisi olarak belirlenmiş maddeler) sőnőflandőrőlmaső, ambalajlanmaső, markalanmaső, etiketlenmesi, yaftalanmaső, dokŸmantasyon ve istifleri iin genel prensipleri ve hŸkŸmleri ierir. Bu kősőmda ŇUluslararaső Deniz Yolu ile taşőnan Tehlikeli Maddeler KodŐuÓ (IMDG Kod) zorunlu hale getirilmiştir. 2 yőlda bir gŸncellenen IMDG Kod, devamlő eklenen yeni zararlő maddeler ve değiştirilen taşőma kurallarő ile paketli zararlő-tehlikeli maddelerin deniz yoluyla taşőnmaső iin en šnemli uluslararaső mevzuattőr. Bu bšlŸm, ihtiyari bir ek olduğu iin 1 Temmuz 1992 tarihinde yŸrŸrlŸğe girmiştir.

Ek IV- Gemilerden Kaynaklanan Pis Su Kirliliğinin …nlenmesi Kurallarő

BšlŸm, pis su (foseptik suyu) kaynaklő kirliliğinin šnlenmesi iin kurallar ierir. Pis su, gemi tuvaletlerinden, hasta bšlŸmlerinden ve hayvan taşőnan bšlŸmlerden gelen atőklarő ierir. Gemiden denize pis su boşaltőlmaső bu bšlŸmde yasaklanmőş veya kőyődan en az 12 mil aőkta basőlmaső gibi belli kurallara bağlanmőştőr. Pis su kirliliğinin šnlenmesi iin šzel deniz alanlarő tanőmlanőr. Gemilerin kurallara uyumunun bir gšstergesi olarak verilecek belgenin şartlarőnő ve formunu dŸzenler. Bu bšlŸm, ihtiyari bir ek olduğu iin 27 EylŸl 2003 tarihinde yŸrŸrlŸğe girmiştir.

Ek V – Gemilerden Kaynaklanan ‚šp Kirliliğinin …nlenmesi Kurallarő

Bu bšlŸm, gemilerden kaynaklanan šp kirliliğinin šnlenmesini amalar. Bu bšlŸmde špler; plastik, yemek artőklarő, cam, metal, ambalaj artőklarő gibi kategorilere ayrőlmőştőr. Plastik ve plastik ieren tŸm šplerin denize atőlmaső tamamen yasaktőr. Birok šp kategorisinin denize boşaltőlmaső ya yasaklanmőştőr veya ok sőkő istisnai durumlara bağlanmőştőr. Yemek artőklarő belli bšlgelerde ve kőyődan aőkta denize boşaltőlabilir. Ancak temel prensip, tŸm šplerin ve yŸk artőklarőnőn limanlarda atők alőm tesislerine boşaltőlmasődőr. Bu bšlŸm, ihtiyari bir ek olduğu iin 31 Aralők 1988 tarihinde yŸrŸrlŸğe girmiştir.

Ek VI – Gemilerden Kaynaklanan Hava Kirliliğinin …nlenmesi Kurallarő

MARPOL 73/78 SšzleşmesiŐni değiştiren 1997 ProtokolŸ ile ŇGemilerden Kaynaklanan Hava Kirliliğinin …nlenmesi iin KurallarÓ isimli Ek VI SšzleşmeŐye eklenmiş ve 19 Mayős 2005 tarihinde yŸrŸrlŸğe girmiştir. H‰lihazőrda, dŸnya tonajőnőn % 88.90՟nŸ oluşturan 63 Ÿlke bu Protokole taraf olmuştur.

MARPOL 1997 ProtokolŸ uyarőnca, ozon tabakasőna zarar veren emisyonlarőn salőnőmőn šnlenmesi ile gemilerin baca (egzost) gazlarőndan őkan azot oksit (NOx) ve kŸkŸrt oksit (SOx) ieren emisyonlarőn sőnőrlandőrőlmasőna ilişkin yeni dŸzenlemeler getirmektedir.

400 GRT ve daha bŸyŸk tonajda uluslararaső sefer yapan tŸm gemileri, sabit ve yŸzer sondaj Ÿniteleri ile diğer platformlarő kapsayan bu Ek ile gemi yakőtőnőn kŸkŸrt ve sŸlfŸr oranő sőnőrlandőrőlmőş, gemi bacalarőnőn SOx emisyonunu sőnőrlandőrmaya imk‰n veren sistemler ile donatőlmaső zorunlu hale getirilmiş, 1 Ocak 2000 ve daha sonra inşa edilen gemilere takőlmőş olan 130 kW ve ŸstŸ gŸce sahip olan tŸm yeni gemi dizel motorlarőnőn NOx emisyonu bakőmőndan gerekliliklere uygun olmaső şartő getirilmiş ve Ek kapsamőndaki gemiler iin ŇUluslararaső Hava Kirliliğini …nleme Sertifikaső (IAPP)Őnőn dŸzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir. SOx, NOx ve partikŸllerin salőnőmlarőnőn daha sőkő bir şekilde sőnőrlandőrőldőğő šzel emisyon kontrol sahalarő belirlenmiştir. 2013 yőlőnda yŸrŸrlŸğe giren yeni kurallarla tŸm sera gaző emisyonlarő salőnőm miktarlarőnda ciddi azaltőmlara gidilmiştir.

 

 

TŸrkiye, MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin I, II ve V. Eklerine,  24.06.1990 tarih ve 20558 sayőlő Resmi Gazetede yayőmlanan 3.5.1990 Tarih ve 90/442 sayőlő Bakanlar Kurulu Kararő ile taraf olmuştur.

Sšzleşmenin I, II ve V. Ekleri, †lkemiz aősőndan 10 Ocak 1991 tarihinde yŸrŸrlŸğe girmiştir.

TŸrkiyeŐnin MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin III, IV ve VI Eklerine (1997 ProtokolŸne) taraf olmaső iin alőşmalar devam etmektedir.

 

Bağlantőlar:

 

MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin tarihesi iin (İngilizce) tőklayőnőz

 

MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin otantik kopyasőnő (TŸrke-İngilizce) ieren Resmi Gazete iin tőklayőnőz.

1973 Deniz Kirliliği Uluslararaső Konferanső orijinal metni ve kararlarő iin tőklayőnőz.

 

MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin 1978 ProtokolŸ metni iin (İngilizce) tőklayőnőz.

 

MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin 1997 ProtokolŸ metni iin (İngilizce) tőklayőnőz.

 

TŸrkiyeŐnin MARPOL 73/78 Sšzleşmesinin 1997 ProtokolŸne taraf olmasőnőn Uygun Bulma Kanunu (6438 Sayőlő Kanun) iin tőklayőnőz.

 

MARPOL 73/78 Sšzleşmesi altőnda zorunlu olan KodŐlar iin tőklayőnőz.

 

MARPOL 73/78 Sšzleşmesine gelmiş olan değişiklikler listesi iin tőklayőnőz.

 

Source:

 

http://imo.udhb.gov.tr/TR/19Marpol.aspx